zondag 28 november 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Algemeen en dossiers
Nederland
Verenigde Naties
Overig internationaal
Andere landen
Varia & service
Deze site
Onze andere sites
 
 actueel
 Agenda
 Archief Nieuw op de site
 Nieuws op datum
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  
Deze website wordt al geruime tijd niet meer geactualiseerd, maar
recente informatie over het VN-Vrouwenverdrag en de activiteiten van Nederlandse vrouwenorganisaties op dat gebied vindt u op de nieuwe site van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag:

zondag 29 november 2009

Nieuwslinks:

Het vrouwenstandpunt van de SGP en het VN-Vrouwenverdrag

 • 'SGP mag geen vrouwen meer discrimineren' (NRC-Handelsblad, 28 november 2009). De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) mag vrouwen niet langer discrimineren. De overheid moet daartoe „alle passende maatregelen” treffen, aldus de PG bij de Hoge Raad. Vrouwen mogen wel lid worden van de SGP, maar worden niet op kieslijsten geplaatst en mogen geen bestuursfuncties bekleden. Zowel de rechtbank als het gerechtshof in Den Haag oordeelde eerder dat de overheid in strijd met het Vrouwenverdrag handelt door deze opstelling van de SGP te gedogen.
 • Staat moet SGP onder de loep nemen (Trouw, 27 november 2009). De regering moet zich opnieuw buigen over hoe zij omgaat met de discriminatie van vrouwen door de SGP. Dat adviseerde de procureur-generaal van de Hoge Raad vrijdag aan het hoogste rechtscollege. De Staatkundig Gereformeerde Partij weigert op principiële gronden vrouwen kandidaat te stellen voor de verkiezingen. De Hoge Raad doet naar verwacht 26 februari 2010 uitspraak.
 • Advies aan Hoge Raad; SGP aanpakken (RefD, 27 november 2009). De rijksoverheid moet effectieve maatregelen nemen om de SGP zover te krijgen dat ze vrouwen eenzelfde plaats binnen de partij geeft als mannen, aldus de procureur-generaal bij de Hoge Raad. De cassate bij de HR is ingesteld door de rijksoverheid tegen de uitspraak van het gerechtshof uit 2007. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt het nogal ver gaan als een overheid zich gaat bemoeien met de interne gang van zaken in politieke partijen.
 • Gerard Vroegindeweij: SGP steeds verder in het nauw met visie op vrouw (RefD, 27 november 2009). Het ziet ernaar uit dat de Hoge Raad inzake het SGP-vrouwenstandpunt een middenpositie inneemt tussen feministen en rijksoverheid. De partij komt daardoor steeds verder in het nauw.
 • Hoge Raad | Conclusies van de Procureur-Generaal in zaken over het zgn. vrouwenstandpuntpunt in de SGP (rechtspraak.nl, 27 november 2009).
dinsdag 22 september 2009

Actueel > Agenda:
maandag 7 september 2009

Nieuwslinks (berichten in volgorde van de plaatsing vandaag):

 • Overleden | Op 1 september 2009 overleed onverwacht Mies Monster, tot haar pre-pensioen een aantal jaren geleden universitair docent vrouw & recht in Nijmegen. Maandag 7 september wordt in Nijmegen (14.00 uur; Maranathakerk) de uitvaartdienst gehouden.
  • In memoriam Mies Monster (Vrouw en Recht, 6 september 2009). Mies Monster is op 1 september jl. overleden. Dit was heel onverwacht. Mies is ‘de’ voorvechtster van verbetering van de rechtspositie van zwangere vrouwen. Zo was ze in brede kring bekend. Het begrip zwijg- en liegrecht is van Mies afkomstig. Ze publiceerde en annoteerde over zwangerschap in juridische tijdschriften en promoveerde hierop.
  • Rouwadvertentie.
  • Mies Monster schreef - onder veel meer - een aantal belangrijke juridische publicaties over de rechtspositie van zwangere vrouwen en (jonge) moeders. Eén voorbeeld: het artikel "VN-Vrouwenverdrag, moederschap, ouderschap en arbeid" dat zij samen met Eva Cremers schreef in Nemesis, november-december 1998. Meer van haar publicaties zijn te vinden in de databank Vrouw en recht.maandag 15 juni 2009

Nieuws

 • Nieuwsbrief Netwerk Vrouwenverdrag nr 3, juni 2009. Nieuws en actualiteiten inzake de uitvoering van het VN-Vrouwenverdrag. Hieruit:
  • dinsdag 23 juni 2009 : Dialoog over de nadere vragen van het CEDAW over de 5e Nederlandse Regeringsrapportag
  • aankondiging diverse  expertbijeenkomsten in juni 2009
  • informatie over de voortgang in de Schaduwrapportage.donderdag 19 maart 2009

Nieuws
zaterdag 14 februari 2009

Nieuws

Nieuws (nagekomen)
zondag 8 februari 2009

Nieuws

 • Margreet de Boer, Maria Lourijsen: VN-Vrouwenverdrag Schaduwproces. Weblog met persoonlijke bijdragen van verschillende mensen die meewerken aan de schaduwraportage die het Netwerk VN-Vrouwenverdrag maakt bij de vijfde regeringsrapportage. Impressies van bijeenkomsten, overpeinzingen en verzuchtingen bij het verzamelen van materiaal en het schrijven van input, maar ook, en misschien wel vooral, berichten van de afgevaardigden van het Netwerk bij de sessies van het CEDAW-Comité.
  De weblog is gesart i.v.m. de Pre-session van het CEDAW, maar zal ook daarna worden voortgezet, tot en met de behandeling van de Nederlandse rapportage, januari 2010.
 • Comments on the fifth Dutch Report on the Implementation of the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination of Women (CEDAW). Commissie Gelijke Behandeling, 30 januari 2009. De CGB gaat met name in op het emancipatiebeleid , arbeid, combinatie van vrouwendiscriminatie en discriminatie op grond van godsdienst. Ze besluit met een lijst van mogelijke vragen die het toezichthoudend Comité (CEDAW) aan de Nederlandse regering zou kunnen stellen.

Agenda:[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30  >>>]

 

Gids Facultatief Protocol VrouwenverdragBestelgegevens

Blog over schaduwproces 5e Nederlandse rapportageDe blog van Leontine Bijleveld en Linda Mans

Schaduwrapportage Nederlandse organisatiesSome Progress, Many Gaps

Commentaar CGB (januari 2009)Commentaar CGB op 5e Nederlandse rapportage

Vijfde Nederlandse rapportage over uitvoering VN-Vrouwenverdrag


Nederlands rapport (juni 2008)

Donateurs gevraagdProefprocessenfonds Clara Wichmann

Proefprocessenfonds voor vrouwen...voor vrouwen

Margreet de Boer en Marjan Wijers woonden eind januari in New York de CEDAW-vergadering bij, waarin de Nederlandse rapportage over de uitvoering van het VN-Vrouwenverdrag wordt besprokenHun dagboek: zevende en laatste bijdrage (2 februari 2007).

Informatie over de bewuste CEDAW-vergadering.

Taking women's rights seriously ?NGO-schaduwrapportage over de uitvoering van het VN-Vrouwenverdrag

Donderdag 1 juni 2006 presenteert het Netwerk VN-Vrouwenverdrag:de Schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag

Uitnodiging bijeenkomst.

Uitnodiging mede-ondertekening.

Mail het voort!