zaterdag 26 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Algemeen en dossiers
Nederland
Verenigde Naties
Overig internationaal
Andere landen
Varia & service
Deze site
Onze andere sites
 
 Dagboek NGO-vrouwen
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NEDERLAND  >  RAPPORTAGES AAN...  >  VIERDE RAPPORTA...
 >  DAGBOEK NGO-VROUWEN  
Dagboek Margreet de Boer en Marjan Wijers, die namens de Nederlandse NGO's de CEDAW-vergadering bijwonen (en tevoren de NGO-schaduwrapportage toelichten)


Zondag 21 januari, 18 uur (New York time)

De dag van gisteren was geheel gevuld met reizen (met vertraging wegens het slechte weer). Op Schiphol hebben we in de wachtruimte nog genoeglijk gepraat met twee leden van de regeringsdelegatie, de rest had al een eerdere vlucht genomen.

Vandaag zijn we aan de slag gegaan. Mijn dag begon met een rondje hardlopen door een koud maar zonnig Central Park. Marjan hield het bij het rustig wakker worden met een zelf gezette kop koffie. Om 9 uur ontmoetten we hier beneden in het hal van Metro Home de overige deelnemers aan het programma ‘From Global to Local’, afkomstig uit Azerbeidjan, Colombia, Suriname en Tajikistan. Te voet togen we naar een NGO-gebouw in de schaduw van het VN-gebouw, al gauw bestempeld als ‘the shadow building’. De drie trainers van IWRAW Asia Pacific voorzagen ons van een veelheid aan nuttige informatie, zoals de interessegebieden van alle CEDAW-leden, de do’s en don’ts in het benaderen van de CEDAW-leden, en tips voor de mondelinge presentatie op maandag.

Marjan en ik zullen allebei drie minuten krijgen voor de presentatie, er heeft zich namelijk nog een spreker gemeld over Nederland: iemand van de in Amerika gevestigde ‘Coalition Against Trafficking in Women’ wil haar zegje doen, en krijgt daar ook drie minuten voor. Ongetwijfeld om het Nederlandse liberale prostitutiebeleid te hekelen en te verkondigen dat dankzij de opheffing van het bordeelverbod Nederland het centrum van mensenhandel is geworden. Hierbij vermoedelijk niet gehinderd door enige kennis van zaken over de Nederlandse situatie. Wij zijn hier niet blij mee. Niet alleen omdat haar spreektijd ten koste gaat van die van ons, maar ook omdat wij als vertegenwoordigers van Nederlandse NGOs heel goed (beter) zelf in staat zijn het Comité te informeren over de situatie in Nederland, en de opinies die er leven over prostitutie. Gelukkig hebben we in augustus tijdens de voorbereidende sessie al duidelijk gemaakt dat er in Nederland een redelijke consensus is waar het gaat om de legalisering van de seksindustrie, en dat ook het merendeel van de Nederlandse NGOs het opheffen van het bordeelverbod en het benaderen van prostitutie vanuit een arbeidsrechtelijke invalshoek steunt. Daarbij is het overigens wel van belang dat de (rechts)positie van sekswerkers wordt verbeterd (en dat is tot nu toe beslist te weinig gebeurd). Dankzij de informatie van IWRAW Asia Pacicfic zijn we nu wel voorbereid op de inbreng van de CATW, en kunnen we onze strategie bepalen. We hebben besloten er in onze presentatie één zin aan te wijden, en verder zo nodig na maandag nog een fact sheet ten behoeve van het CEDAW Comite over dit onderwerp op te stellen. Want dat is ook iets wat we vandaag geleerd hebben: tot aan het einde van de week blijft het mogelijk de CEDAW-leden van informatie te voorzien; mondeling maar ook schriftelijk, en zelfs nadat de constructieve dialoog met de regeringsdelegatie heef plaatsgevonden. We hebben dus de mogelijkheid om te wijzen op onduidelijkheden of onvolledigheden (van onjuistheden gaan we maar niet uit) van de regeringsdelegatie. Overigens wisten we ook niet dat internationale organisaties spreektijd konden vragen voor individuele landen (zoals CATW). Ook dat hebben we dus geleerd.

Op dit moment zijn we druk bezig de laatste hand aan onze presentatie te leggen. Veel geschrapt, en veel verhuisd van de grote letters (die we gaan uitspreken) naar de kleine letters (die alleen maar in de hand-out staan). Dan vanavond nog in vijftig-voud kopieren (in deze wereldstad waar je copy-centers hebt die 7 dagen per week 24 uur per dag open zijn). Vervolgens is morgen de grote dag. We houden onze presentatie tussen 11 en 13 uur (NY time; tussen 17 en 19 uur Nederlandse tijd). In de daarop volgende lunch-break start het lobbyen: informele gesprekken met CEDAW-leden. We hopen later in de middag (avond in Nederland) verslag te kunnen doen van onze ervaringen. De tekst van onze presentatie zal dinsdag 23 januari vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd beschikbaar zijn. We doen trouwens niet alleen verslag via dit logboek. Voor vertrek werden we benaderd door PM, een blad voor ambtenaren. Zij willen een uitgebreid artikel over CEDAW publiceren. Dinsdag- en donderdagmorgen hebben we een telefonische afspraak met hen.
vrijdag 19 januari 2007, 22.30 uur (Nederland)

Morgen vertrekken we naar New York, om daar maandag 22 januari het Vrouwenverdrag-Comité van de Verenigde Naties toe te spreken. Dat doen we namens de Nederlandse vrouwen- en mensenrechtenorganisaties, waaronder het Netwerk VN-Vrouwenverdrag en het NJCM (Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten). De Commissie Gelijke Behandeling heeft ons gevraagd ook voor hen de honneurs waar te nemen.

We krijgen maximaal 10 minuten voor onze presentatie; dat betekent in de laatste voorbereiding zondag nog veel tekst schrappen, prioriteiten afwegen, samenvatten.Naast onze ‘ten minutes of fame’, volgen we samen met de NGO-vertegenwoordigers uit de andere landen die komende week door het Comité worden behandeld een programma van de International Women’s Right Watch (IWRAW Asia Pacific), hebben we een afspraak met de Permanente Vertegenwoordiging van de Nederlandse regering bij de VN én met de regeringsdelegatie, en hopen we ook in de wandelgangen nog enkele leden van het Comité te spreken te krijgen. Ons doel: het Comité van dusdanige informatie voorzien dat de leden de Nederlandse regering relevante en kritische vragen kunnen stellen over de stagnerende emancipatie in Nederland. We hopen dat minister de Geus - ondanks zijn demissionaire status - tijdens de ‘constructieve dialoog’ met het Comité op 24 januari al de nodige toezeggingen zal doen, en belooft dat Nederland de rechten van vrouwen serieus gaat nemen.

Wij zien erg uit naar ons verblijf in New York. Het zal er een stuk kouder zijn dan afgelopen zomer, toen we gedurende een heuse hittegolf al met enkele leden van het Comité mochten spreken in het kader van de voorbereidende bijeenkomst. Wie weet nu met sneeuwstormen….. maar een belevenis zal het zeker worden.

Via dit dagboek houden we u, onze achterban, op de hoogte van onze ervaringen. Wanneer u ons van belangrijke informatie wilt voorzien kunt u ons per e-mail bereiken.

U hoort van ons!

Margreet de Boer - margreetdeboer@zonnet.nl
Marjan Wijers - m.wijers@hetnet.nl[ Pagina: <<< 1 2 ]